Okrevanje po posegu

Ko s posegom končamo in apliciramo povoje, vas odpeljemo v bolniško sobo, Kjer boste okrevali, dokler vas ne odpustimo v domačo oskrbo. Če ste med posegom imeli splošno anestezijo ali globoko sedacijo, ste lahko v začetku precej omotični in se okolice ne zavedate povsem. Po posegu lahko preteče celo dve do tri ure, preden povsem pridete k sebi. Če pa ste imeli lokalno anestezijo, s sedacijo ali brez, pa boste več ali manj takoj prisebni.

Pri pacientih, operiranih v splošni anestezij, je okrevanje razdeljeno na dve fazi.

Prva faza

V prvi fazi še niste povsem pri sebi, nezmožni pogovora, sedenja in pitja tekočine. Lahko ste tudi zaspani, žejni in vas tudi boli, odvisno od tipa posega, ki ste ga imeli. Ena pogostejših reakcij je tudi tresenje, kot posledica ali anestezije ali posega v hladni operacijski dvorani. Če ste imeli vstavljen tubus, vas lahko praska po grlu in imate suha usta.

V prvi fazi okrevanja dobite analgetike ali intravenozno ali z injiciranjem v roko, stegno ali zadnjico. Za potešitev žeje vam bomo ponudili kocke ledu, saj pitje tekočin takoj po posegu v splošni anesteziji zaradi nevarnosti zadušitve ni dovoljeno. Če vas bo zeblo, boste dobili toplo odejo.

Običajno v tej fazi ne sprejemate obiskovalcev.

Druga faza okrevanja

V tej fazi se počasi vse bolj zavedate okolice. Lahko pijete sok ali vodo in najverjetneje si boste zaželeli tudi obiska vaših najbližjih. Potem ko boste dovolj pri močeh, da se boste lahko tudi sami usedli in popili tekočino, vam bo sestra pomagala pri oblačenju.

Običajno se pred odhodom prepričamo, ali lahko odvajate urin, še posebno, če ste imeli med posegom urinski kateter.

Odpust

Če po posegu niste hospitalizirani čez noč, vas odpustimo v domačo oskrbo. To pomeni, da vam da vaš operater dovoljenje, da lahko zapustite naš Sanatorij.

Ob odpustu dobite datum in uro vašega pregleda pri operaterju, natančna navodila za čas okrevanja in recepte za analgetike oziroma zdravila, ki jih pri okrevanju potrebujete.

Zelo priporočljivo je, da je prvih 24 ur po odpustu z vami nekdo, ki vam bo pomagal zrahljati blazino, preobleči posteljo, zmasiral hrbet in stopala ter vam bo v oporo.

Pomaga tudi, če si že vnaprej pripravite stvari, ki jih boste potrebovali. Pri roki imejte dodatne blazine, tekočino, mehko hrano, proteine, hladne obkladke, ustno vodo in analgetik.

Enodnevna hospitalizacija

Za vsako operacijo so predvideni tudi dnevi hospitalizacije, torej določeno število dni, ki jih po operaciji preživite v našem Sanatoriju.

Samo tako se lahko izognemo tveganju, ki ga prinaša transport ter čezmerno gibanje. Osebje je izurjeno v oskrbi estetskih pacientov, sestre so usposobljene prepoznavati opozorilne znake in obvestiti zdravnika takoj, ko opazijo kaj skrb vzbujajočega.

Navodila za čas po posegu in izogibanje zapletom

Vaš operater vam bo pripravil seznam navodil, ki jim boste po posegu sledili. Bolj kot se jih boste držali, hitreje in varneje boste okrevali.

Naslednja splošna navodila veljajo za vse estetske posege, za bolj specifična navodila pa poglejte pod posamezen poseg.

Potem ko se začnete počutiti bolje, se poskušajte upreti želji, da bi nadoknadili vse zamujeno, kot na primer gospodinjska opravila, igranje s psom, telesna vadba ipd. Kakršno koli napenjanje, dvigovanje ali povečana aktivnost pomeni večje tveganje za krvavitve, otekanje in rahljanje šivov.

Dovoljeni so zlasti manjši sprehodi po sobi ali okoli hiše. To spodbudi krvni obtok v vaših nogah in je dobra preventiva pred krvnimi strdki. Imejte v mislih, da se hitreje utrudite, zato se ne oddaljujte predaleč od postelje. Če se ne počutite dovolj močne, da bi lahko hodili, vsaj pokrčite in iztegnite vaša stopala, saj to povzroči krčenje mišic v vaših mečih in spodbudi krvni obtok.

Prav tako je pomembno, da globoko dihate in pljuča napolnete s svežim zrakom. Še posebno po operaciji prsi oziroma posegih na prsnem košu, ko nezavedno omejujete širjenje pljuč in prsnega koša, kar lahko vodi v težave z dihanjem.

Če ste imeli poseg na obrazu, potem je priporočljivo, da spite na hrbtu, da tako razbremenite pritisk na incizijah. Prav tako se izogibajte predklonom, saj to lahko povzroči krvavitev in otekanje. Če hočete kaj pobrati, raje pokrčite kolena.

Pacientom po posegu na obrazu ali prsih priporočamo, da si podložijo ramena in prsni koš za 30 - 45 stopinj in tako poskušajo omiliti oteklino.

Po abdominoplastiki je poleg ramen in glave treba podložiti tudi kolena, ker tako razbremenite na novo zategnjen trebuh.

Pijte veliko tekočine, izogibajte se slanim jedem in jemljite zdravila po predpisanih navodilih.

Opozorilni znaki

Znaki zapletov se glede na poseg razlikujejo, vendar obstajajo določene splošne smernice, ki jim lahko sledimo.

Če opazite katerega izmed spodaj navedenih simptomov, potem takoj pokličite vašega operaterja, ne glede na to, ali je dan ali noč:

 • stopnjevanje bolečine kljub analgetikom,
 • ostro zamejena rdečina okoli incizijske rane, ki se širi (nekaj milimetrski rožnat rob okoli incizijske rane je normalen),
 • gost bel ali rumenkast izcedek okoli rane (bister rumenkast, oranžen ali rožnat izcedek je normalen),
 • povečevanje velikosti in teže na eni strani (npr. eni dojki),
 • ponavljajoča se slabost, bruhanje, diareja ali izpuščaj,
 • težave z dihanjem, bolečine v prsih, otekanje ustnic ali grla,
 • bolečina v eni ali obeh kračah,
 • povišana temperatura nad 38° C,
 • s krvjo prepojene obveze,
 • nezmožnost uriniranja,
 • temno modra, vijoličasta, siva ali črna koža, še zlasti okoli incizijske rane.

Splošno pravilo trojk

Okrevanje lahko razdelimo v trojke: tri ure, trije dnevi, trije tedni, trije meseci.

Kot že rečeno, prve tri ure okrevate po anesteziji.

Naslednji trije dnevi (če ne upoštevamo operativnega dne) so najtežji zaradi podplutb, otekanja, neugodja in na sploh slabšega počutja. V tej periodi se lahko večkrat vprašate, zakaj ste se sploh odločili za ta poseg, dvomite v kirurgove sposobnosti ipd.

Ni nenavadno, da ste v tem času žalostni, se v hipu zjočete in ste zaspani. Poskusite se upreti ogledovanju v ogledalu. Najverjetneje bodo pretekli tedni ali meseci, preden bodo vidni rezultati, ki ste si jih želeli.

To je čas, ko morate slediti navodilom in verjeti, da ste se odločili za pravega kirurga, ki je naredil vse potrebno, da bodo rezultati operacije navdušujoči.

Po treh tednih se boste počutili že precej bolje. Počasi se boste začeli vračati k običajnim dnevnim aktivnostim in kazati se bodo začeli tudi želeni rezultati operacije. Prijatelji in sodelavci ali pa celo popolni tujci vam bodo začeli deliti nepričakovane komplimente.

Čeprav se boste po treh mesecih počutili že popolnoma normalno, boste še vedno morali slediti operaterjevim navodilom, si privoščiti dovolj počitka in se ne pretirano obremenjevali. Čezmerne in predčasne obremenitve ter nepravilna prehrana lahko tudi po tem času vodijo v otekanje, krvavitve, premik vsadkov ali infekcijo.

Po treh mesecih bodo vsi popravki načeloma popolnoma zaceljeni in se lahko vrnete k prejšnjim aktivnostim, tokrat z novim videzom, ki ste si ga že toliko časa želeli.