Priprava na estetski poseg

Potem ko ste se odločili za estetski poseg, je pred vami še nekaj priprav, ki vam bodo olajšale poseg in seveda tudi okrevanje po njem.

Časovno načrtovanje

Ko se odločate za estetski poseg, si morate vzeti čas, ko ne boste imeli družabnih in službenih obveznosti, tako da lahko v miru okrevate. Koliko časa boste potrebovali, je odvisno od tega, za kakšen poseg ste se odločili, in dejavnosti, h kateri bi se radi vrnili. Vsekakor se o tem pogovorite s svojim operaterjem.

Stroški

Poseg zahteva tudi finančne priprave. Lahko se odločite za varčevalne ukrepe oziroma lahko tudi najamete posojilo. Pri tem morate imeti v mislih tudi čas, ko vas ne bo na delovnem mestu. S svojim zdravnikom se lahko dogovorite za bolniško odsotnost ali pa preprosto vzamete dopust.

Smiselno je imeti nekaj denarja tudi v rezervi, v primeru nepredvidenih zapletov ali eventualne revizije, ko ne boste mogli nadaljevati z delom, kot ste načrtovali, oziroma boste imeli dodatne stroške.

Socialna opora

Med pripravami se boste tudi odločili, ali boste svoje načrte zaupali še komu. Ni slabo, da za njih ve vsaj ena oseba, ki ji resnično zaupate in vam bo v oporo predvsem v času okrevanja, ko rezultati še niso taki, kot ste si želeli, in so prisotna močnejša čustvena nihanja.

Pogovor pred operacijo

Kakšen teden pred predvidenim datumom posega se naročite pri operaterju, da se bosta ponovno pogovorila o operativnem načrtu, vključno s tem, kje bodo potekali rezi, kakšno anestezijo boste imeli, kakšna so potencialna tveganja in mogoči zapleti.

Če imate kakršna koli vprašanja, zavore ali se sprašujete, če poseg resnično potrebujete, je takrat še pravi čas, da se o tem pogovorite, in če se tako odločite, operacijo tudi odpoveste.

Zdravniški pregled

Na srečo je večina estetskih pacientov zdravih oziroma ima manjše zdravstvene težave. Ne glede na to vsakega pacienta temeljito pregledamo in izprašamo o dotedanjih boleznih, alergijah, razvadah in zdravilih, ki jih jemlje.

Lahko vas pregleda sam operater oziroma anesteziolog in oceni, ali ste primerni za predvideni tip anestezije, včasih pa je treba opraviti pregled pri specialistu za določeno bolezensko področje, za katerega se zdravite, oziroma pregled pri internistu. Običajno pregled obsega kontrolo krvnega tlaka, poslušanje srčne akcije ter dihanja in pregled okončin zaradi morebitnih motenj cirkulacije.

Laboratorijski izvidi

Pred splošno anestezijo je običajno treba opraviti celoten pregled krvi in elektrolitov, posneti EKG in rentgenogram prsnega koša in pljuč. Tako dobimo vpogled v vaš okviren zdravstveni status in se odločimo, ali lahko nadaljujemo z načrtovanim posegom ali pa bo treba stanje najprej pozdraviti oziroma se odločiti za alternativen, manj radikalen poseg.

Zdravila

O vseh zdravilih, ki jih trenutno jemljete, morate obvestiti zdravnika in operaterja, saj nekatera vplivajo na strjevanje krvi. S terapijo je treba včasih prekiniti oziroma jo nadomestiti za čas posega in okrevanja po njem. V ordinaciji boste dobili seznam takšnih zdravil.

Prav tako morate zdravnika seznaniti tudi z alergijami na zdravila.

Po posegu boste tudi dobili recepte, običajno za varne analgetike in morebiti tudi za antibiotike, v kolikor jih boste potrebovali.

Soglasja

V okviru vašega pregleda pred operacijo vas bomo prosili, da podpišete nekaj soglasij; soglasje s posegom in mogočimi zapleti, soglasje za predlagano anestezijo in soglasje za fotografiranje.

Fotografije

Fotografirali vas bomo pred posegom in po njem. Te fotografije so samo del vašega zdravstvenega kartona; ali boste dovolili tudi uporabo fotografij za edukacijo pacientov, objavo v medijih ali revijah in člankih, pa je odvisno od vas.

Uporaba fotografij brez vaše privolitve je kazniva.

Navodila pred posegom in po njem

Dali vam bomo tudi natančna navodila, kaj storiti pred posegom in kaj po njem. V splošnem je pomembno:

  • izogibanje določenim zdravilom,
  • zagotovitev prevoza do kirurškega centra in nazaj,
  • prehranjevanje z uravnoteženo, proteinsko bogato hrano — proteini pripomorejo k celjenju in nadomeščanju krvnih celic,
  • nošenje ohlapnih oblačil na dan posega, takšnih, ki jih z lahkoto povlečete prek glave,
  • napolnite hladilnik z mehko, proteinsko bogato hrano in s tekočinami, da vam bodo pri roki med vašim okrevanjem,
  • ne jejte in ne pijte ničesar po polnoči na dan vašega posega,
  • če se prehladite, dobite gripo ali podobno obolenje, takoj pokličite vašega zdravnika.

Pripomočki pri okrevanju

Pri pripravah na poseg morate pomisliti tudi na pripomočke, ki vam bodo olajšali obdobje okrevanja. Na primer hladni obkladki, klobuki, velika očala, dodatni vzglavniki, balzam za ustnice, kreme z zaščitnim faktorjem ipd.

Nekaj dni po posegu si boste morda zaželeli listanja po revijah, gledanja filmov ali manjših službenih opravkov - vse to si lahko pripravite vnaprej.

S pazljivim načrtovanjem boste pred posegom lahko povsem mirni in sproščeni, vaše okrevanje bo gladko in prijetno, s tem pa bo tudi nežen prehod nazaj v normalno življenje z novim videzom in vedenjem.